Hogyan szelektál Zugló?

Még mindig sokan bizonytalanok, mit hová szabad és lehet elhelyezni a külön gyűjthető és gyűjtendő hulladékok közül, és még mindig túl sok veszélyes hulladék landol a normál kukában. Zugló lakosságát kérdeztük a szelektálási szokásaikról.

85788b84d131bf8a7089dca0c2b3b0596b0f5b3e

Hulladékhelyzet otthon

Mi jelent gondot?

A hulladékkezelése általában is nyűgös feladatot jelent a legtöbb háztartásban, különösen akkor, ha a olyan külön gyűjtendő fajtákról van szó, amelyeket nem a háztól szállít el a szolgáltató.  A kutatásban részt vevők nagy többsége számára a veszélyes hulladéknak minősülő vegyszer- és festékmaradékok, ezek csomagolása jelent problémát (64%), ezt követi a hungarocell (53%) és a használt sütőolaj (47%). Éppen csak lemaradt a dobogóról az e-hulladék és az üveghulladék.A háztartások mekkora részének okoznak gondot a külön gyűjtendő hulladékok?

 

Mi lesz a megunt ruhával, bútorral, játékkal?

Megkérdeztük,mi lesz a sorsa a megunt, elhasznált, de még használható tárgyaknak. A válaszok közt az adományozás (30%) vezet, utána a lomtalanítást (26%) választják a háztartások. Az eladás a válaszok 18%-át tette ki, ruhagyűjtő-konténert, könyvszekrényt 16%-ban választanak a válaszadók. Az  https://www.fkf.hu/szemleletformalo-kozpontok csak az esetek 4%-ában kerülnek a tárgyak, még a kidobás (6%) is megelőzi.


Mit tesznek a válaszadók a felesleges, de még használható tárgyaikkal?


Miből mennyi keletkezik? És hová dobjuk?

Nem könnyű megtippelni, éves szinten hány elemet használunk, mennyi dezodoros flakon ürül ki, vagy hány liter használt olajat termelünk, mégis arra kértük a kitöltőket,tegyenek egy becslést. A legtöbb háztartásban ezek viszonylag kis mennyiség keletkeznek, de például szárazelemekből, akkumulátorokból a háztartások 31%-ában évi 10 darabnál is több keletkezik, használt sütőolajból pedig 7 vagy annál több liter.

Néhány veszélyes hulladék meglepően magas arányban végzi a kommunális hulladék közt: a festékes, vegyszeres maradékok és csomagolásuk 18%-át, a szárazelemek 7%-át, a fénycsövek, LED-ek 15%-át, a gyógyszerek 13%-át a normál kukába dobják a válaszadók.


Akadályok és motiváció

A szűk keresztmetszet: távolság és kevés gyűjtőedény

A szelektív gyűjtés sikere elsősorban azon múlik, mennyire könnyű elhelyezni a különgyűjtött hulladékot: van-e a közelben hulladékudvar, sziget, van-e hely a szelektív kukában. Ezt erősíti meg a kérdőívben adott válaszok aránya: a hatékonyabb szelektálás akadályai közt a messzire eső leadóhely (23%), a ki skapacitású gyűjtőedényzet (17%), a szállítási és leadási nehézségek (11%)vezetnek. Csak kevesen említették, hogy az idő vagy a pénz akadályozná őket(3-3%).


Mi a szelektív gyűjtés legfőbb akadálya?

 

Információval is segíthetünk

Mi segítené elő a szelektív gyűjtés hatékonyságát? Az otthonhoz közelebbi leadóhely és a kukák, konténerek gyakoribb elszállítása mellett a pontos, hiteles információ az, amivel még több hasznosítható hulladék juthatna vissza az anyagok körforgásába. A kérdőívet kitöltők válaszainak 17%-a a részletes információt igényelne (mit, hová, hogyan lehet vinni?), 11%-ban pedig a hulladék újrahasznosításáról adott hiteles információ hatna ösztönzően.
A pénz és a kedvezmények a sor végén, 4 és 6%-kal szerepeltek.


Mi motiválná a hatékonyabb szelektív gyűjtésben?

 

A háztartási hulladékkezelés, szállítás alapvetően fővárosi hatáskör, de a kerületi önkormányzat is sokat tehet azért, hogy kevesebb újrahasznosítható anyag végezze a hulladéklerakóban vagy az égetőműben. Például szervezhet  https://mizuglonk.hu/esemenynaptar/indul-a-hulladek-pont-hozd-a-hulladekod-most-pontot-er/, egyeshulladékfajtáknak (pl. régi mobilok) kialakíthat önálló begyűjtőpontokat, és persze  https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1HnzDv2SkGS73aCcurI4TbHZ3sV4doaGS a kerületi lakosságot.

A szelektív gyűjtéssel mindenki jól jár!

A felméréseredménye innen tölthető le: Hulladék.Pont_kérdőív

 

A projekt a Zuglói Önkormányzat támogatásával, az URBACT III programban az Európai Uniófinanszírozásával valósul meg.  


 

Vissza a listához

Saját és harmadik féltől származó cookie-kat használunk, hogy javítsuk a felhasználó élményét a böngészés során. Ha folytatja a böngészést, elfogadja ezek használatát. Cookie-k szabályozása

Böngészés folytatása